Serwatka kozia 1L
search
  • Serwatka kozia 1L

Serwatka kozia 1L

8,00 zł
Brutto

Serwatka Kozia 1l

Ilość
Trzeba poczekać na ten towar

Jeden z najzdrowszych i najbardziej niedocenianych jednocześnie produktów mlecznych. Serwatka to pozostałość po wytworzeniu sera lub twarogu. Uważana jest za najcenniejsze źródło łatwo przyswajalnego białka. To właśnie dlatego produkuje się z niej koncentraty dla sportowców i preparaty mlekozastępcze dla niemowląt.

Może być używana do produkcji tzw. enzymów Bołotowa. Zawiera żywe kultury bakterii zatem nie wymaga dodawania z innego źródła.

Zawiera 6% białka, ale tylko 0,2% tłuszczu. Znajdziemy w niej około 5% różnych cennych związków mineralnych w tym 1% wapnia i 1,5 % potasu. Jest w niej również duża ilość witamin: w tym witamina A, Tiamina, Pirydoksyna, Ryboflawina, sól wapniowa, witamina C, cynk, żelazo. To tylko te, których jest najwięcej.

Bioaktywne lipidy serwatki to również nośnik koniugowanego kwasu linolenowego, sfingolipidów i kwasu masłowego.

Z białka serwetkowego pozyskuje się laktoferynę, która to jest podstawowym elementem wrodzonej, nieswoistej odporności, tak człowieka, jak innych ssaków. Ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwpasożytnicze, antyoksydacyjne i immunomodulujące.

Cennym efektem działania podpuszczki, który niemal w całości przechodzi do serwatki jest Glikomakropeptyd, który stosowany jest w żywieniu nako nutraceutyk. Hamuje również wydzielanie soków żołądkowych i agregację płytek krwi, korzystnie wpływa na wzrost bifidobakterii i moduluje działanie układu odpornościowego. Jest zdolny do wiązania wapnia, żelaza i cynku, oraz stymuluje rozwój mózgu, jako bogate źródło kwasu sjalowego.

Opracowanie: Piotr Jarecki
Źródło: dr Marek Szołtysik Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Serwatka

Opis

Intensywność smaku
Delikatny smak
Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.