slajder_segregacja2.jpg

 

Nasze podejście do wysyłek

 

Żyjemy w czasach, w których troska o środowisko jest naszym moralnym obowiązkiem, ale też wewnętrzną potrzebą, by zostały po nas raczej efekty naszej duchowej pracy niż spustoszenie po spełnianiu materialnych potrzeb. Ogólne warunki jednak sprawiają, że nie możemy przecież całkowicie rezygnować z wszystkich dobrodziejstw jakie przynosi cywilizacja. Dlatego staramy się pakować nasze produkty, tam, gdzie to możliwe, w opakowania biodegradowalne lub łatwo poddające się recyklingowi.
 
Nie miejcie nam również za złe, jeśli niektóre z towarów będą zabezpieczone materiałem, który wykorzystujemy wielokrotnie - choćby folią bąbelkową. Zdajemy sobie sprawę, że całkowicie nowa, dodałaby prestiżu, jednak ważniejsza od niego jest chyba miłość i wdzięczność w stosunku do natury. Was również namawiamy, zanim wyrzucicie słoik lub jakiś wypełniacz, pomyślcie czy nie da się ich wykorzystać ponownie.

Jak posegregować odpady po naszych produktach

Staramy się by wszystkie lub niemal wszystkie opakowania, które wykorzystujemy do jednostkowego pakowania naszych produktów posiadały możliwość recyklingu. Poniżej nasze podpowiedzi, do jakiego rodzaju śmieci wyrzucić to co pozostaje po rozpakowaniu naszych wyrobów:

  
  

WIECZKO OD SŁOIKA

FOLIA PO OPAKOWANIU PRÓŻNIOWYM SERA

PUDEŁKO PO TWAROŻKU

  

BUTELKA OD MLEKA, SERWATKI LUB MAŚLANKI

SŁOIK OD JOGURTU

 

To pytanie pojawia się dość często. Warto jednak spojrzeć szerzej na kontekst. Wyprodukowanie bowiem słoika wiąże się włożeniem ogromnej energii, a jego koszt jednostkowy jest bardzo wysoki. Szkło da się wprawdzie wprowadzić do recyklingu, ale jest to proces jednorazowy. Jeśli moglibyśmy wielokrotnie wykorzystywać takie opakowania, to faktycznie miało by to sens. Dlatego właśnie mleko, serwatkę i maślankę staramy się sprzedawać w butelkach szklanych. To samo dotyczy jogurtów. Mamy bowiem nadzieję, że albo Wykorzystacie je w domu jeszcze wielokrotnie, ale przyniesiecie do nas przy kolejnych zakupach.

Jednak nie obrażajmy się na folię. Wrzucona bowiem do odpowiedniego pojemnika, może być poddawana recyklingowi wielokrotnie. Jej wyprodukowanie to również znacznie mniejsza emisja CO2 niż w przypadku szkła. 

Warto też pomyśleć, że czasem jeśli kupujemy twaróg kozi lub krowi, albo ser zapakowany próżniowo, znacznie przedłużamy ich termin przydatności do spożycia. To sprawia, że znacznie spada szansa na to, że przedwcześnie wyschnięty lub zużyty produkt będziemy musieli wyrzucić, tym samym marnotrawiąc to dobro i energię, która została włożona w jego produkcję. Dla środowiska zatem kawałek folii lub plastiku, będzie mniejszym obciążeniem dla środowiska niż zmarnowana żywność.
Ale to oczywiście taka nasza opinia. :)